Inloggen
Winkelmandje

Uitgelicht: Bruichladdich Distillery

Uitgelicht: Bruichladdich Distillery
Geplaatst op 11-7-2022 door info@hetwhiskyhuis.nl
Bruichladdich heeft zojuist een kwartet nieuwe Octomore's aangekondigd. De hoogste tijd dus om eens wat beter te kijken naar deze unieke distilleerderij op het eiland Islay. Wat het meest opvalt bij Bruichladdich, is dat de distilleerderij enorm prat gaat op herkomst en terroir. Vooral die laatste term wordt vaak gebruikt om de whisky van deze distilleerderij uit te leggen. Terroir is een Frans woord (terre = grond, bodem) dat veel gebruikt wordt in de wijnwereld. In feite betekent het dat je aan een goede wijn kan proeven waar deze gemaakt is, omdat de grond waarin de druiven groeiden voor specifieke smaakinvloeden zorgt. Het bestaan van terroir (de invloed van de aarde op de smaak) is alom geaccepteerd in de wijnwereld. In whisky is dat zeker nog niet het geval. Het gros van de distilleerderijen heeft weinig interesse in waar de gerst precies vandaan komt, zolang deze maar van een bepaalde kwaliteit is en een goede alcoholopbrengst heeft. Bij Bruichladdich geloven ze echter heilig in het bestaan van terroir in whisky. Deze filosofie is voor een belangrijk deel afkomstig van voormalig eigenaar Mark Reynier. Hij heeft een achtergrond in de wijnwereld, en toen Reynier aan het begin van dit millennium Bruichladdich kocht, bracht hij al zijn wijnkennis mee.  Reynier is al sinds 2012 geen eigenaar van de distilleerderij, maar bij Bruichladdich hechten ze nog steeds veel waarde aan de herkomst en terroir van de gerst. Alle gerst komt uit Schotland en indien mogelijk is de gerst zelfs verbouwd op het eiland Islay, niet ver van waar de distilleerderij ligt. Dat leidt tot interessante whisky's, zoals deze Bruichladdich Islay Barley, die helemaal gemaakt is van gerst die is geteeld op Islay. Of deze Bruichladdich Bere Barley, gemaakt van één de oudste graansoorten van Groot-Brittannië. Het gebruik van Bere Barley geeft deze whisky een heel bijzonder en afwijkend smaakprofiel. Bruichladdich maakt ook de whiskymerken Port Charlotte en Octomore. Die eerste is zwaar geturfd, net zoals Ardbeg of Laphroaig dat ook zijn. Octomore gaat nog een stapje verder en wordt gemaakt van gerst met een nog veel hoger rookgehalte. Ook bij het produceren van Octomore speelt terroir een belangrijke rol. Zo is er bijvoorbeeld Octomore 6.3 Islay Barley, een whisky die een enorm hoog turfgehalte heeft (258 PPM!), maar ook van gerst is gemaakt die geteeld is op Islay. Bruichladdich is dé pionier op het gebied van terroir. Sommigen vinden het een marketingstunt, anderen zijn er heilig van overtuigd dat terroir een belangrijke rol speelt bij de smaak van whisky. Is je interesse gewekt? Op de website van Bruichladdich vind je veel meer informatie over hun interessant werkwijze. En als je wat wilt proeven, dan hebben wij meer dan genoeg gave whisky's van Bruichladdich in onze webshop!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen