Een hele mooie Highland whisky met een fruitige karakter en ook de combinatie van lichte rook, volle ziltige smaak en aantrekkelijke specerijen. De geur is die van de highland gecombineerd met de zee. Denk hierbij aan rook, ziltig en vol fruit en gember. De afdronk is lang en leerachtig met een hintje rook.
Distilleerderij
De distilleerderij van Oban is in 1794 opgericht en is erg belangrijk geweest in de oprichting van het stadje. In de eerste 100 jaar hield de distilleerderij het hoofd moeilijk boven water tot J. Walter Higgin in 1883 de distilleerderij overnam. De vraag naar de Oban malt whisky was toen zo hoog, dat Walter de hele distilleerderij opnieuw opbouwde zodat Oban aan de vraag kon voldoen. Walter zorgde er voor dat hij de traditionele kenmerken en beroemde kleine ketels (ter behoud van de smaak en kwaliteit van de whisky) nabouwde zodat hij de kwaliteit van de whisky in stand kon houden.
Oban is er streng op dat alleen de beste gerst wordt gebruikt en dat het moutproces volgens de bijzondere specificaties van de distilleerderij zelf gaan. De volle fruitige mout wordt langzaam gecondenseerd in houten worm tubs die zich buiten tussen de puntdaken bevinden, voordat de spirit minimaal 14 jaar op eiken vaten gaat rijpen.
Beleving
Kleur: Goud
Geur: Gember, hint rook, ziltig, vol fruit
Smaak: Volle frisfruitige entree, sinaasappel, beetje speculaas
Afdronk: Lange, leerachtige afdronk met hintje rook
Leeftijd: 14 jaar