Van een van Schotland's kleinste distilleerderijen komt een van het land's krachtigste malts. Prioriteit gevend aan smaak boven alcoholrendabiliteit, is Strathearn een van, indien niet de enige distilleerderij die nog steeds Maris Otter mout gebruikt. Dit type mout zorgt voor een romige en moutige new-make spirit.
Gelegen in Highland Perthshire, een gebied met een rijke whiskydistilleertraditie dankzij zijn spectaculaire landschap en zoetwatermeren, ligt de Strathearn Distillery aan de rand van Perth, de eerste hoofdstad van Schotland. Dit is dicht bij waar Schotse koningen traditioneel werden gekroond op de legendarische Stone of Destiny.
Dat het met recht een craft distillery is staat buiten kijf. Er wordt per jaar +/- 60.000 liter new make geproduceerd en zonder spirit safe worden de cut points bepaald op basis van smaak! Elke druppel Strathearn Single Malt Whisky wordt met de hand vervaardigd. De gemoute gerst wordt met de hand naar de distilleerderij gedragen en gemengd met lokaal Highland-water in een van de kleinste moutkuipen van Schotland. Na een ongewoon lange fermentatie van 144 uur wordt het gedistilleerd, waarna de vaten met de hand worden afgevuld.
Het levenswater bestaat uit een batch van 32 vaten. Het betreft een triple cask maturation van ex bourbon, virgin en ex sherry oak casks. 2/3 van de batch is tussen de 6 en 8 jaar oud. 1/3 van de batch is gedistilleerd door Douglas Laing na de overname. Gebotteld op een mooie 50% zonder toevoeging van kleurstoffen en non-chill filtered!
Kleur: Amber.
Neus: Heerlijke gerst met zacht eiken.
Smaak: Honing en boter crème met bakkruiden en gedroogde abrikozen.
Afdronk: Een symfonische warme afdronk van boterachtige haverkoekjes.
""