Robin's Blog

Waterford Distillery en de Magie van Gerst

De nadruk ligt bijna altijd op houtrijping, maar voordat je überhaupt aan houtrijping kan denken, is het zaak om new make te distilleren. Het belangrijkste ingrediënt daarvan is gerst. Bij het Ierse Waterford Distillery leggen ze daar als geen ander de nadruk op. De eerste bottelingen zijn nu beschikbaar!

Waterford Distillery is een nieuwe distilleerderij waarbij alles om gerst draait. Ze werken samen met ongeveer zeventig boeren. De oogst van iedere boer wordt apart gemout, gefermenteerd, gedistilleerd én gerijpt. Het doel van Waterford is om te laten zien dat het wel degelijk uitmaakt waar gerst groeit, en welk type je gebruikt.

Ze zijn met een aantal interessante experimenten bezig. Zo hebben ze vorig jaar 10.000 liter new make gedistilleerd van zogenaamde Hunter-gerst. Dit is een oude gerstsoort die al decennia niet meer gebruikt wordt. Niet vanwege de uiteindelijke smaak. Integendeel. Juist omdat nieuwe soorten meer alcohol opleveren. Efficiëntie dus.

gerst

Dat is precies waar Waterford niet naar op zoek is. Alles draait om zoveel mogelijk smaak, en dat begint volgens hen bij de gerst. In de toekomst willen ze zelfs gerstsoorten distilleren die al honderd jaar niet meer gebruikt zijn.

De eerste whisky's van Waterford zijn nu ook verkrijgbaar bij ons. Het gaat om zogenaamde Single Farm Origins, waarbij je de terroir van elke boerderij kunt verkennen. Door deze whisky's naast elkaar te zetten, kun je zelf ondervinden hoe belangrijk het is op welke grond de gerst verbouwd wordt.

Bekijk hier alle whisky's van Waterford.

Laat een reactie achter
Made by Exxtra.nl