Neus: Lichte turf met milde vuursteen tonen, verzacht door zoete, rijpe, romige Speyside mout. Hints van heideachtige kruiden.
Smaak: De rokerigheid is duidelijk aanwezig maar is toch zacht doordat het getemperd wordt door een toffee-zoetheid en een mild zachte kruidigheid van eiken.
Kleur: Gerst goud.
Over de producent Old Ballantruan
Old Ballantruan wordt gestookt in de prestigieuze Speyside Glenlivet whisky regio uit "heavily peated barley" en heeft een uniek zoet rokerig karakter. Old Ballantruan is een rariteit, want de Speyside Glenlivet regio brengt slechts enkele "peated" whisky's voort. Old Ballantruan dankt zijn naam aan de gelijknamige bron waaruit het water wordt geput voor de bereiding van deze malt.
Zowel Old Ballantruan Unaged als de 10 Years Old combineren de wat zoetere tonen van Speyside whisky met het rookkarakter van peated whisky, echter zonder de nadrukkelijke, wat jodiumachtige tonen van peated Islay whisky. Het resultaat is Old Ballantruan's unieke zachte zoet-rokerige karakter. Old Ballantruan wordt gebotteld op 50% alcohol, voor behoud van alle subtiele smaaknuances uit het distillaat.
In het stroomgebied van de Spey zijn meer dan de helft van alle Schotse malt whisky distilleerderijen gevestigd. Speyside malts hebben veelal zoete tonen met fruitige smaaknuances en een subtiel, delicaat aroma.
Centraal in de Speyside regio ligt het prestigieuze Speyside Glenlivet gebied. De natuurlijke omgeving van dit gebied, met zuiver water en de hoge ligging met zuivere lucht, draagt bij aan de smaak van Old Ballantruan "Peated" Speyside Glenlivet Single Malt.